среда, 8 октября 2025 г.

Універсальні крупоцехи - крупорушки Фермер 3м та Фермер 5м моделі 2021р.

Призначені для переробки пшениці, ячменю, кукурудзи, гороху, полби, спельти, проса на харчові крупи або для виробництва комбікормів.

Крупорушки Фермери 3м та 5м відрізняються між собою тільки продуктивністю. Принцип роботи та виконувані ними технологічні операції ідентичні.

Їх основа - це базова комплектація крупорушок Фермер 3м-3 і Фермер 5м-3, які дозволяють переробляти на них пшеницю, ячмінь і кукурудзу в подрібнену крупу трьох фракцій, про це вказує остання цифра в їх назві.

       
  
Фермер 3м-3

  
Фермер 3м-3

  
Фермер 3м-3

    
Фермер 5м-3
 
Технологічна схема крупорушок Фермер 3м-3 5м-3


Опис технологічних операцій виконуються крупорушками базової комплектації:

1. Уловлювання металодомішок у приймальному бункері.

2. Подрібнення зернової сировини у подрібнювачі.

3. Ступінь подрібнення зерна залежить від форми та розмірів отворів змінного циліндричного решета, що встановлюється в подрібнювачі.

4. Відбір на першій секції розсіву борошна із подрібненої зернової сировини відразу після виходу його з подрібнювача до системи аспірації дозволяє різко знизити вміст борошняного пилу в повітрі та отримати чисте борошно без дерти. При встановленні для відбору борошна сита з дрібнішими розмірами осередків при переробці кукурудзи виходить - мамалига, при переробці попередньо лущеної пшениці - борошно грубого помелу.

5. Втрати борошна мінімальні, оскільки вона практично не потрапляє в систему аспірації і тому не знаходиться в легкому смітті-дерті і мінімально виноситься в атмосферу.

6. Роботу аспірації можна оперативно регулювати, аналізуючи склад легких відходів, що постійно висипаються з циклону-розвантажувача. Це запобігає віднесенню хорошої крупи у відходи.

7. Друга секція розсіву, куди потрапляє після аспіратора відвіяна крупа, має два два знімні сити які ділять її на три фракції, тому при необхідності прибравши одне або два сита можна отримати дві або одну фракцію.

8. Сита на розсіві плетені зі сталевого дроту, а не з пробивних решіт. Це збільшує їх просіюючі здібності так як у них "живого перерізу" вдвічі більше, ніж у останніх. 9. Решета на розсіві одні й самі для всіх трьох перероблюваних культур.Зерно, що переробляється, повинно бути попередньо очищене від дрібного насіння трав так як якщо це не зробити то їх надалі неможливо нічим буде відокремити їх від отриманих круп.Ячмінь на відміну від пшениці або кукурудзи перед переробкою бажано приголомшити (зняти квіткову оболонку) щоб зменшити кількість дерті.Але можна і не лущити, проте тоді через велику кількість легких відходів потрібно буде ячну крупу пропускати через систему аспірації не менше двох разів або зменшити продуктивність крупорушок або встановлювати додаткову аспірацію кожної фракції.

Переробка пшениці

Переробка ячменю

Переробка кукурудзи

Переробка кукурудзи

Додаткова аспірація фракцій крупи

Додаткова аспірація фракцій крупи

Додаткова аспірація фракцій крупи

Додаткові комплектації:
- Це змінні додаткові елементи, що дозволяють розширити можливості базових крупорушок.

Додаткова комплектація № 1А:
- Колет горох відокремлює легкі оболонки та дрібні подрібнені частинки від його половинок.

Додаткова комплектація № 1Б:
- Лушпає пальби, спельту, відвіює квіткову оболонку. Відокремлює лущення ядро ​​від лущення для відправки останнього не повторне лущення.

Додаткова комплектація № 2А:
- лушпає (здирає абразивним елементом квіткову оболонку з ядра) ячменю, пшениці як шелушильно-шліфувальна машина і після відвіює дерть і борошно.

Додаткова комплектація № 2Б:
- лушшить попередньо очищене просо. Розділяє додатковими ситами продукт лущення на лушпиння, борошно, дроблянку та пшоно.

Додаткова комплектація №1А
Переробки гороху на половинки

Додаткова комплектація №1Б
Переробки та лущення спельти

Технічні характеристики:

Найменування:

Од. змін.

Фермер 3м

Фермер 5м

Продуктивність по пшениці

кг/год

220

390

Продуктивність з кукурудзи

кг/год

250

420

Продуктивність гороху

кг/год

250

420

Продуктивність по полбі, спельті

кг/год

200

300

Продуктивність по ячменю при попередньому лущенні

кг/год

120

240

Лушпиння ячменю, пшениці, від

кг/год

100

200

Лушпиння проса, від

кг/год

80

160

Встановлена ​​потужність електродвигунів

квт/год

6,8

13*

Маса

кг

230

350

Розміри у робочому стані

мм

1850х980х1660

2340х1200х1670

Розміри у транспортованому стані

мм

1050х980х1620

1230х1160х1640

Примітка*

Можливе встановлення електродвигуна подрібнювача не 11 кВт, а 7,5 кВт. Це зменшить продуктивність лише при переробці ячменю.

Вихід подрібнених круп при переробці:
Пшениці, до: 80%
Ячменю, до: 63%
Кукурудзи, до 74%
І він залежить від тривалості знаходження зерна в подрібнювачі. 

Для збільшення частки виходу крупи та зменшення борошна:
- Використовуються циліндричні решітки з більшими отворами.
- Замінюється верхнє сито на другій половині секції для відбору недоподрібненого зерна для відправки його на повторне подрібнення.

Кількість фракцій круп при цьому зменшиться до двох. У разі необхідності зберегти одержання трьох фракцій круп, необхідно замовити розсівання з трьома змінними ситами у другій його секції.